Novinky

Historická encyklopédia zvierat je na výstave

Historická encyklopédia zvieracej ríše Život zvierat

Aj Rimavská Sobota žije podujatiami Marec – mesiac knihy a Týždeň slovenských knižníc. V knižnici Gemersko-malohontského múzea vystavujú viac ako 100-ročnú historickú encyklopédiu zvieracej ríše. Len do konca marca sa môžete oboznámiť s encyklopédiou Život zvierat od Alfreda Edmunda Brehma.

Brehmovo dielo – encyklopédia Život zvierat po 1-krát vyšla v 60. rokoch 19. storočia v šiestich zväzkoch. Autor neskôr encyklopédiu  rozšíril a doplnil. Desaťzväzkové vydanie obsahuje viac ako 2000 čierno-bielych ilustrácií v texte a takmer 200 celostranových príloh farebných a čierno-bielych umeleckých ilustrácií. Každý zväzok pozostáva priemerne zo 700 strán textu. Pre veľký čitateľský úspech bolo dielo doposiaľ vydané v rôznych vydaniach a jazykoch. A práve také ponúka aj Gemersko-malohontské múzeum.

Alfred Edmund Brehm (1829 – 1884)
Alfred Edmund Brehm (1829 – 1884): Illustriertes Thierleben (Ilustrovaný život zvierat) . Zdroj: Gemersko-malohontské múzeum

Skúmal život zvierat a pútavo ho opisoval

Významný nemecký zoológ a autor populárno-náučnej literatúry z odboru zoológia Alfred Edmund Brehm (1829 – 1884)  pochádzal z rodiny protestantského kňaza Christiana Ludwiga Brehma. Záujem o život zvierat v ňom prebudil otec, ktorý bol aj  amatérskym ornitológom. Po absolvovaní štúdia zoológie na univerzite v Jene precestoval Alfred Edmund Brehm viacero kontinentov. Skúmal pritom život zvierat a poznatky pútavým spôsobom zapisoval a  uverejňoval v rôznych časopisoch.  Jeho populárno-náučné diela sa tešili u čitateľov veľkej obľube. Preslávil sa viaczväzkovou encyklopédiou živočíšnej ríše, ktorú napísal na objednávku Bibliografického ústavu v Nemecku. Dielo najskôr vyšlo v 6-ich zväzkoch s početnými ilustráciami pod názvom Illustriertes Thierleben (Ilustrovaný život zvierat) v 60. rokoch 19. storočia.

Historická encyklopédia zvierat v maďarčine
10-zväzková encyklopédia Az álatok világa (Svet zvierat) v maďarskom jazyku. Zdroj: Gemersko-malohontské múzeum
Historická encyklopédia / Život zvierat

Encyklopédiu vystavujú v nemčine i maďarčine

Gemersko-malohontské múzeum teraz vystavuje 10-zväzkovú encyklopédia v nemeckom jazyku, ktorá vyšla v rokoch 1876 – 1880 ako druhé, rozšírené vydanie. Nesie názov Brehms Thierleben (Brehmov život zvierat). Dielo vydal Bibliografický inštitút v Lipsku v reprezentatívnom koženom vydaní.

Prezentovaná encyklopédia vyšla v maďarčine. V Budapešti ju vydala v reprezentatívnej koženej väzbe v rokoch 1901 – 1907 korporácia Légrády Testvérek. Rozsiahle 10-zväzkové dielo Alfreda Brehma pod názvom: Az álatok világa (Svet zvierat) zostavil Lajos Méhely s tímom spolupracovníkov.

S maďarskou a nemeckou historickou encyklopédiou sa na vlastné oči môžete oboznámiť, ak do konca marca navštívite Gemersko-malohontské múzeum. Nájdete ju na výstave Vďaka knižniciam rozkvitne tvoja myseľ aj príroda.

Foto: GMM

Zdroj: Gemersko-malohontské múzeum

One thought on “Historická encyklopédia zvierat je na výstave”

Comments are closed.

Slovenská filharmónia
Culture Divadlo Eventy Hudba News PR

Slovenská filharmónia mieri do košickej opery a aj na Allegretto

Slovenská filharmónia mieri do Košíc aj Žiliny. Jej umelecké telesá vystúpia koncom týždňa v košickej Opere aj na festivale Allegretto Žilina.

Read More
Stará radnica
Architektúra Cestovanie Community Culture História News Odporúčame Reportáž

Bratislava pod lupou: Stará radnica plná podnetov

Seriál „Bratislava pod lupou“ pokračuje návštevou historickej radnice na Hlavnom námestí. Stará radnica je architektonickým klenotom a prekypuje zaujímavosťami. Poznáte ich?

Read More
Štátna filharmónia Košice (ŠfK) - Vianočný koncert
Culture Hudba Koncerty News PR

Konzervatoristi z Timonky koncertujú s košickými Filharmonikmi

Konzervatoristi z konzervatória na Timonovej ulici si nielen prejdu celým skúšobným procesom, ale si aj s košickými filharmonikmi zahrajú.

Read More
Translate »