Novinky

Chalupski: Dostredivá hudba z divadelných a tanečných sál v digitálnej podobe

Chalupski

Chalupski sa po trojročnej odmlke vracia s novinkou - tentoraz koncepčne vymedzeným albumom, ktorý ale vyšiel koncom roka 2022 iba digitálne. Na novinke Improvisations for Dance ide o tanec.

Václav Chalupský, vystupujúci pod umeleckým menom Chalupski, sa v posledných rokoch intenzívne venoval skladbe hudby pre súčasný tanec a pohybové divadlo či práci korepetítora na Konzervatóriu Duncan centre. Strávil tak hodiny improvizáciou v spolupráci s tanečníkmi a performermi. A práve počas týchto aktivít začalo vznikať mnoho “vedľajšieho materiálu”, ktorý Chalupský neskôr prepracoval do samostatne fungujúcich kompozícií. „Častokrát to v praxi vyzeralo tak, že som sa vrátil z konzervatória, kde som hral pro tanečníkov a počas improvizácií vznikli kusy, ktoré som si nahral na telefón. Občas sa počas improvizovania objaví ten vzácny moment, kedy všetko sadne, čas sa zastaví a každý, kto tu chvíľu zdieľa, cíti, že je súčasťou niečoho jedinečného. Je to dokonalé prepojenie, je to trochu návykové – kto niekedy improvizoval, dá mi za pravdu. Osobne som si uvedomil, že práve pre takéto chvíle prekvapení milujem hudbu a som vďačný, že ju môžem tvoriť,“ hovorí Chalupski.

Zvukovo sa Chalupski posúva od klavírnych kompozícií predchádzajúceho albumu Vortex k surovejšiemu zvuku elektrických gitár a syntetizátorov. Čiastočne sa opäť nahrávalo v domácom prostredí Divadla Oskara Nedbala v Táboře. Spolupráci Chalupski znovu nadviazal s Davidom Zemanom (Kalle), ktorý album nahral a mixoval. O master sa postaral Amák zo Studio Golden Hive.

TS / PR článok

Zdroj: Anna Mašátová, PR manažérka

Preklad: Silvia Mária Petrovits

Redakciu informovala a fotografie poskytla Anna Mašátová, PR manažérka

Slovenská filharmónia
Culture Divadlo Eventy Hudba News PR

Slovenská filharmónia mieri do košickej opery a aj na Allegretto

Slovenská filharmónia mieri do Košíc aj Žiliny. Jej umelecké telesá vystúpia koncom týždňa v košickej Opere aj na festivale Allegretto Žilina.

Read More
Stará radnica
Architektúra Cestovanie Community Culture História News Odporúčame Reportáž

Bratislava pod lupou: Stará radnica plná podnetov

Seriál „Bratislava pod lupou“ pokračuje návštevou historickej radnice na Hlavnom námestí. Stará radnica je architektonickým klenotom a prekypuje zaujímavosťami. Poznáte ich?

Read More
Štátna filharmónia Košice (ŠfK) - Vianočný koncert
Culture Hudba Koncerty News PR

Konzervatoristi z Timonky koncertujú s košickými Filharmonikmi

Konzervatoristi z konzervatória na Timonovej ulici si nielen prejdu celým skúšobným procesom, ale si aj s košickými filharmonikmi zahrajú.

Read More
Translate »